Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Συνάντηση με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγο κ. Δεσποτέλη Χρήστο

Πραγματοποιήθηκε χθες 21/09/2010 στις 19:00 συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου μας με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Υποστράτηγο κ. ΔΕΣΠΟΤΕΛΗ Χρήστο. Κατά τη συνάντηση τέθηκαν στον κ. Γενικό μία σειρά από ζητήματα τα οποία απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό της διεύθυνσης μας, διάφοροι προβληματισμοί του προσωπικού προκειμένου να μεταφερθούν εν συνεχεία στην φυσική ηγεσία του Υπουργείου μέσω του κ. Γενικού, ενώ πραγματοποιήθηκε και μία συζήτηση με ανταλλαγή προτάσεων και απόψεων επί μίας πληθώρας θεμάτων.


Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα εξής θέματα:

-ΕΛΛΕΙΨΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ: Το ζήτημα αναφέρθηκε σχεδόν με την αρχή της συζήτησης και από τις δύο πλευρές, όπου έγινε αναφορά εκ μέρους του προεδρείου στην πληθώρα κενών τα οποία υπάρχουν στη διεύθυνσή μας αποσυντονίζοντας ουσιαστικά την εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών. Από την πλευρά του κ. Γενικού αναγνωρίστηκε το πρόβλημα, η αντιμετώπιση του οποίου έχει αναχθεί σε πρώτη προτεραιότητα για τον ίδιο, ειδικά για την Α.Δ. Σάμου (η οποία παρουσιάζει υπερδιπλάσια κενά άνω του 30% σε σχέση με κενά της τάξης του 15% περίπου που εμφανίζουν οι άλλες Α.Δ. στο Βόρειο Αιγαίο). Προς τούτο ενημερωθήκαμε για την πρόθεση του, εφόσον υπάρξει σχετική ζήτηση από συναδέρφους άλλων διευθύνσεων ή ειδικούς φρουρούς οι οποίοι επιθυμούν να αποσπασθούν στη Σάμο, να γίνουν άμεσα εκ μέρους του οι απαραίτητες ενέργειες ούτως ώστε αυτοί να αποσπαστούν στη Σάμο.

- ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ: Το ζήτημα τέθηκε υπόψη του κ. Γενικού δεδομένων των «νεφελωδών» προθέσεων οι οποίες υπάρχουν ως προς το πλήθος και την γεωγραφική αρμοδιότητα των υπηρεσιών που πρόκειται να δημιουργηθούν εν όψει του σχεδίου Καλλικράτης. Επί τούτου ο κ. Γενικός μας ενημέρωσε ότι επισήμως δεν έχει κάποια ενημέρωση σχετικά με την επερχόμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών στο νησί μας (ως προς το πώς ακριβώς πρόκειται να συμβεί). Το μόνο για το οποίο μπορούσε να μας διαβεβαιώσει ήταν ότι όταν κάποια στιγμή ζητήθηκε η δική του γνώμη για το θέμα, η οποία περιελάμβανε τη δημιουργία 2 συνολικά τμημάτων στο νησί (Ανατολικής & Δυτικής Σάμου).

-ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ: Η ύπαρξη ειδικών ομάδων (ΟΠΚΕ, ΟΕΠΤΑ, ΔΙΑΣ), εκτός του ότι βρίσκονται στο επίκεντρο με βάση τις διαταγές του Υπουργείου, όπως τονίστηκε και από τον ίδιο τον κ. Γενικό μπορούν λόγω της ειδικής εκπαίδευσης που έχουνε λάβει να αντιμετωπίζουν με πιο επαγγελματικό τρόπο ακραία περιστατικά, και ως εκ τούτου τάχθηκε υπέρ της διατήρησής τους, παρά υπέρ της διάλυσης τους και ενσωμάτωσης του προσωπικού τους στις κατά τόπους υπηρεσίες, ακόμη και σε «ήρεμα» υπηρεσιακά νησιά όπως αυτά της διευθύνσεως μας.

-ΕΧΠΑ ΣΑΜΟΥ: Οι οποιεσδήποτε σκέψεις υπάρχουν για την αναβάθμιση-τροποποίηση του Κέντρου σε Κέντρο Υποδοχής ανοιχτού τύπου, είναι απλά κάποια σενάρια και δεν υπάρχει κάποια επίσημη ενημέρωση για επικείμενη δημιουργία τέτοιας μορφής ανοιχτού κέντρου στο νησί μας.

- ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ κ.τ.λ.: Καταβάλλεται όπως αναφέρθηκε από τον κ. Γενικό κάθε προσπάθεια ούτως ώστε να διατηρηθούν από τον κ. Γενικό οι ισορροπίες ανάμεσα στη λειψανδρία των υπηρεσιών μας από την μία και τις διαταγές του Αρχηγείου από την άλλη. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιείται όπως μας ξεκαθαρίστηκε μία προσπάθεια ούτως ώστε ο αριθμός και το είδος των εξορμήσεων να μην είναι υπερβολικός από τη μία, αλλά και με γνώμονα την ασφάλεια του συμμετέχοντος σε αυτές προσωπικού από την άλλη (επί του οποίου δεν πρέπει να γίνεται καμία έκπτωση από κανέναν διοικητή υπηρεσίας καθώς θα πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα κατά την πραγματοποίηση τέτοιων δραστηριοτήτων).

- ΝΥΧΤΕΡΙΝΟ & ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ: Μεταφέροντας τις ανησυχίες των συναδέρφων για τις περικοπές (έστω και προσωρινού χαρακτήρα) οι οποίες αναμένεται ότι θα λάβουν χώρα από τη μισθοδοσία του επόμενου μήνα στις ως άνω αποζημιώσεις, ενημερωθήκαμε ότι με βάση την ενημέρωση την οποία έχει ο κ. Γενικός δεν επίκειται κάποια οριστική κατάργηση των εν λόγω επιδομάτων, τα οποία προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, αλλά πως πρόκειται πιθανότατα για λογιστικό θέμα το οποίο αντιμετωπιζόταν κάθε χρονιά με το θέμα αυτών των αποζημιώσεων (νυχτερινά & πενθήμερα) και εμφανιζόταν αυτή την περίοδο στον προϋπολογισμό του Υπουργείου. Ακόμη τονίστηκε ιδιαίτερα στον κ. Γενικό η ανάγκη μη «τυπικής» αντιμετώπισης εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών του επιδόματος νυχτερινής απασχόλησης όπως και αυτού των πενθημέρων, καθώς όπως τονίστηκε δεν πρόκειται για ένα «τυπικό» επίδομα όπως αυτά τα οποία λαμβάνουν άλλοι κλάδοι εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, αλλά ένα επίδομα το οποίο καταβάλλεται με βάση την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εργασία του κάθε αστυνομικού κατά τις βραδινές ώρες ή τα Σαββατοκύριακα. Ως εκ τούτου δεδομένου του ότι αποτελεί αποζημίωση θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται ίσως πρώτα απ’ όλα τα επιδόματα, καθώς αποτελεί αποζημίωση για παροχή εργασίας για ώρες που το προσωπικό όλων των άλλων υπηρεσιών του δημοσίου κάθεται και ξεκουράζεται τόσο σωματικά (βράδυ) όσο και ψυχικά (Σαββατοκύριακα). Ως προς το εκλογικό επίδομα έγινε η γενική διαπίστωση ότι αυτό θα καταβληθεί χωρίς να είναι όμως κάποιος σε θέση να προσδιορίσει το ύψος του, καθώς αυτό καθορίζεται με βάση Κ.Υ.Α. η οποία εκδίδεται σε κάθε εκλογική περίοδο. Πλην όμως εκτιμάται ότι το προβλεπόμενο κονδύλι καλό θα ήταν να μην μοιραστεί σε «άσχετο» με τη διαδικασία προσωπικό, ευτελιζόμενο τελείως ως προς το ύψος του, δεδομένου του ότι ίσως μπορούν να περιοριστούν οι αποδέκτες αυτού και ως εκ τούτου να το λάβουν πιο ενισχυμένο όσοι πραγματικά εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία.

- ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: Ο αστυνομικός όπως μεταφέρθηκε από την πλευρά των μελών του σωματείου μας και μεταφέρθηκε στον κ. Γενικό έχει ήδη από καιρό απομακρυνθεί από την κοινωνία και πόσο μάλλον ο κόσμος έχει αρχίσει να διατηρεί κατά περίπτωση μία εχθρική στάση απέναντί της. Για το λόγο αυτό κρίθηκε σωστό οι κατά περίπτωση διαταγές για επαφή με μαθητές, φορείς κ.τ.λ. οι οποίες έρχονται στην υπηρεσία να μην εξαντλούνται σε τυπικές επαφές ή ακόμη χειρότερα και σε απλώς τυπικές απαντήσεις επ’ αυτών από τις κατά τόπους υπηρεσίες, αλλά αντ’ αυτού να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια εκ μέρους μας ούτως ώστε οι επαφές αυτές να είναι όσο το δυνατόν πιο ουσιαστικές και με περιεχόμενο προκειμένου να αναδειχθεί το έργο της αστυνομίας προς τα έξω και να μην καταλήγει η μόνη εικόνα για ένα μέσο πολίτη της αστυνομίας να είναι ο «τροχονόμος» της γειτονίας. Έχουμε έργο να δείξουμε και να αναδείξουμε, και αν θέλουμε να προχωρήσουμε σίγουρα ο κόσμος θα πρέπει να είναι με το μέρος μας και όχι απέναντί μας.

Τέλος αποσπάστηκε η δέσμευση του κ. Γενικού για μία επίσκεψη στις υπηρεσίες του νησιού μας μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Τον περιμένουμε με ανυπομονησία προκειμένου να συναντηθεί και να συζητήσει με τους συναδέρφους στο επίπεδο που όλος ο εκτελεστικός μηχανισμός θα ήθελε από αυτή την κατηγορία των υψηλόβαθμων αξιωματικών. Οι διαταγές και οι οδηγίες είναι καλύτερα όταν δίνονται μέσω προσωπικής επαφής και όχι μέσω «ψυχρών» ηλεκτρονικά διακινούμενων διαταγών. Κάθε επίσκεψη του κ. Γενικού, όποτε και αν αυτή προγραμματίζεται στο νησί μας, παραμένει ευπρόσδεκτη …

Αναμνηστική Φωτογραφία από τη συνάντηση. Διακρίνονται κατά σειρά: ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης, ο Πρόεδρος, ο Οργανωτικός Γραμματέας, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας πρώτα ελέγχονται και μετά δημοσιεύονται...ζητάμε την κατανόηση σας αλλά πρέπει να αποφευγθούν υβριστικά σχόλια που πιθανόν θα προσβάλουν.