Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Επιστολή για την ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ενίσχυση της Α.Δ. Σάμου με αστυνομικό προσωπικό...

Σάμος , 16 Ιανουαρίου 2012
Αριθμ. Πρωτ: 401/ 3 / 10
========================
Προς: Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.)




Κοιν:
1) ΤΟΝ  ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ  κ. ΠΑΠΟΥΤΣΗ Χρήστο   (Δια μέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.)
2)ΤΗΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. ΟΘΩΝΑ Μανώλη  (Δια μέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.)
3) ΤΟΝ  ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ   Αντιστράτηγο κ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο  (Δια μέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.)
4) ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ  ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ Ταξίαρχο κ. ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗ Παναγιώτη (Δια μέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.)
5) ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΑΜΟΥ κ. ΛΑΓΟ Κωνσταντίνο
6)ΤΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΑΜΟΥ κ. ΧΙΩΤΕΛΛΗ Δημήτριο
7) ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ κ. ΦΙΣΤΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο 
8) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ - ΜΕΛΗ ΜΑΣ
9) ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ


Η Σάμος, ανέκαθεν, υπήρξε νήσος που, παρόλο το φυσικό κάλλος αλλά και την πλούσια ιστορική και πολιτισμική της κληρονομιά, καθίστατο απόμακρη ή έστω δυσκόλως προσβάσιμη, ακριβώς λόγω της γεωγραφικής θέσεως και της αποστάσεως αυτής από τον εθνικό κορμό. Οι σημερινές δε γεωπολιτικές και οικονομικές ανακατατάξεις παγκοσμίως, την αναδεικνύουν σε γεωγραφικό και  ιστορικό σημείο εφάμιλλο, όσων αφορά τη σπουδαιότητα, των Θερμοπυλών, μιας και σ’ αυτήν έλαχε η ατυχία να γίνεται, διαχρονικά αλλά πολύ περισσότερο σήμερα, αποδέκτης των δυσμενών αυτών επιπτώσεων, με κυριότερο το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, στο οποίο προστίθενται και τα ποικίλα εσωτερικά προβλήματα που ανακύπτουν με την πάροδο του χρόνου.

Τα ως άνω προβλήματα καλείται να αντιμετωπίσει και ει δυνατόν να επιλύσει, τόσο η ευαισθητοποιημένη τοπική κοινωνία όσο και  το εξασθενημένο προσωπικό της Α.Δ. Σάμου, το οποίο εν τέλει και επωμίζεται εξ ολοκλήρου τη διασφάλιση και προάσπιση του έννομου αγαθού της προσωπικής ασφάλειας των πολιτών, όπως επίσης και της εύρυθμης και έννομης λειτουργίας της τοπικής κοινωνίας. Η διαρκής αυτή προσπάθεια υπέρ του σκοπού αυτού, εκ μέρους των συναδέλφων αστυνομικών δε γνωρίζει ανάπαυλα, με αποτέλεσμα να εξωθείται η αντοχή του στα άκρα.

Δεδομένου ότι, η εγκληματικότητα μεταφέρεται ραγδαία λόγω κρίσεως, από  τα μεγάλα αστικά κέντρα  προς την επαρχία και τα νησιά, ο στόχος να κρατηθεί αυτή σε χαμηλά επίπεδα, παρόλη την πανελλαδική διόγκωσή της σε δυσθεώρητα ύψη, αλλά συγχρόνως το κοινό περί ασφαλείας αίσθημα των πολιτών να παραμείνει υψηλό, προβιβάζουν τον καθημερινό αγώνα του ένστολου προσωπικού σε πραγματικό άθλο.

Ως εκ των άνω, το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικεία Α.Δ. Σάμου είναι αυτό της λειψανδρίας, που τείνει να πάρει τραγικές διαστάσεις, όσων αφορά τη φυσική αλλά και την ψυχολογική κόπωση του υπάρχοντος προσωπικού. Συγκεκριμένα, το σύνολο που απαρτίζει το Αστυνομικό Προσωπικό της Α.Δ. Σάμου, αριθμεί 166 άτομα σε 11 Υπηρεσίες. Από αυτούς πρέπει να αφαιρεθούν 10 συνάδελφοι οι οποίοι με συνεχείς αποσπάσεις εκτελούν υπηρεσία σε άλλες υπηρεσίες και όχι στις αστυνομικές υπηρεσίες όπου ανήκουν οργανικά.

Πρόκειται δηλαδή για αριθμό υποπολλαπλάσιο από τα 241 άτομα τα οποία προβλέπονται από την οργανική δύναμη της Αστυνομικής μας Διεύθυνσης. Η μεγάλη αυτή μείωση οφείλεται κυρίως στον ετησίως μικρό αριθμό μετατιθέμενων συναδέλφων, που τοποθετούνται στα τρία νησιά μας, Σάμο, Ικαρία και Φούρνους Κορσεών, από άλλες Υπηρεσίες της χώρας, καθώς επίσης και στο μικρό αριθμό τοποθετήσεων νέων Αστ/κων από τις Σχολές Αστυφυλάκων. Στον ήδη μειωμένο αριθμό μετατιθέμενων προς την Α.Δ. Σάμου, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ικανού αριθμού εντοπίων συναδέλφων, με αποτέλεσμα η μεγάλη πλειοψηφία του υπάρχοντος προσωπικού να επιθυμεί τη μετακίνηση – μετάθεση τους, μετά τη συμπλήρωση των απαιτούμενων προς τούτο μορίων, προς άλλες Α.Δ. των τόπων συμφερόντων εκάστου εξ αυτών. 

Όλα τα ανωτέρω έχουνε σαν αποτέλεσμα η Α.Δ. ΣΑΜΟΥ να παρουσιάζει σήμερα ποσοστιαίο κενό οργανικής δύναμης 35,2% επί του συνόλου της οργανικής της δύναμης. Ποσοστό που δε δύναται να εξασφαλίσει και να εγγυηθεί  την ασφάλεια των νήσων της Α.Δ ΣΑΜΟΥ,  καθώς και των πολιτών της δικαιοδοσίας της.

Έλλειψη οργανικής δύναμης 35% δεν σημαίνει όπως ίσως θα φανταζόταν κάποιος 35% λιγότερη αστυνόμευση στο Νομό. Σημαίνει πρακτικά εξανέμιση της αστυνόμευσης. Αυτό γίνεται εύκολα αντιληπτό αν αναλογιστούμε ότι ακόμη και αν τα άτομα των Υπηρεσιών μειώνονται, εν τούτοις υπάρχει κάποιο «ανελαστικό κόστος» σε αστυνομικό προσωπικό το οποίο απαιτείται προκειμένου να λειτουργήσουν οι έντεκα (11) αστυνομικές Υπηρεσίες του Νομού. Κάθε υπηρεσία χρειάζεται να έχει Διοικητή, γραμματέα, αρχειοθέτη, να διαθέτει σκοπούς φύλαξης και αξιωματικούς Υπηρεσίας σε κάθε βάρδια, να διαθέτει αστυνομικούς για επιδόσεις εγγράφων εισαγγελικών κλπ αρχών. Επιπλέον σε πέντε εκ των Υπηρεσιών μας δεσμεύεται από ένα άτομο το οποίο βάσει διαταγών διατίθεται στην έκδοση ταυτοτήτων, στους οποίους προστίθενται άλλοι 2 συνάδελφοι οι οποίοι απασχολούνται με την έκδοση διαβατηρίων. Φυσικά τα γραφεία και τα άτομα τα οποία πρέπει να διατίθενται σε αυτά, δεν τελειώνουνε εδώ. Η Αστυνομικής μας Διεύθυνση όσο μικρή και αν είναι, οφείλει να διαθέτει άτομα τα οποία θα στελεχώνουν κάθε γραφείο που προβλέπεται και έχει εξειδικευμένο αντικείμενο, το οποίο καλείται να διευθετήσει θέματα κράτους-πολίτη όπως τα κυνηγετικά όπλα, η πολιτική άμυνα, θέματα αλλοδαπών, κ.λ.π., αλλά και θέματα ενδουπηρεσιακά (εκτέλεση διαταγών προϊστάμενων Υπηρεσιών, αναφορές, κ.τ.λ.) τα οποία απαιτούνται σε επίπεδο Επιτελείου αλλά και κάθε Υπηρεσίας ξεχωριστά.

Φυσικά το «ανελαστικό κόστος» δεν περιορίζεται μόνο στα γραφεία που προαναφέρθηκαν. Στην Αστυνομικής μας Διεύθυνση λειτουργούν δύο (02) αερολιμένες. Αυτός της Ικαρίας και ο διεθνής αερολιμένας Αρίσταρχος ο Σάμιος στο Πυθαγόρειο της Σάμου. Τις ανάγκες φύλαξης και ασφάλειας των εν λόγω χώρων (όπως αυτοί οφείλουν να υλοποιούνται σύμφωνα με τους κείμενους κανονισμούς όπως ο ΕΚΑΠΑ) αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου και εδώ η αστυνομία. Στα αεροδρόμια αρμοδιότητας μας δεν εργάζεται ούτε ένας υπάλληλος ιδιωτικής εταιρείας φύλαξης (σεκιούριτι), σε αντίθεση με άλλα όμοιας κίνησης αεροδρόμια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από άποψη κίνησης μόνο, το αεροδρόμιο της Σάμου, είναι περίπου στην 8η θέση πανελληνίως. Επικουρικά αναφέρεται ότι στα 6 πολυπληθέστερα ελληνικά αεροδρόμια της χώρας έχουνε προσληφθεί και διατίθενται σε συνεργασία προς το έργο της αστυνομίας προσωπικό σεκιούριτι το οποίο πραγματοποιεί ελέγχους ασφαλείας (έλεγχο αποσκευών, χειραποσκευών, σωματικές έρευνες κ.τ.λ.). Για παράδειγμα στο αεροδρόμιο της Κω, το οποίο είναι ένα από αυτά τα 6 αεροδρόμια, διατίθενται περίπου 120 υπάλληλοι σεκιούριτι. Την ίδια στιγμή σε Σάμο και Ικαρία δεν διατίθεται ούτε ένας! Ως αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης, είναι ότι όλο το βάρος της αστυνόμευσης του αεροδρομίου πέφτει στις πλάτες των συναδέλφων οι οποίοι με στωικότητα εκτελούν κάθε μέρα Υπηρεσία προσπαθώντας να διαφυλάξουν τα μεγαλύτερα κατά το δυνατόν στάνταρ ασφάλειας με 3 αστυνομικούς  στη βάρδια!

Τα παραπάνω αποτελούν κάποιες δραστηριότητες της Αστυνομικής μας Διεύθυνσης οι οποίες απορρέουν από τους Νόμους της Πολιτείας και τους Κανονισμούς του Σώματος και στις οποίες οι λίγοι αστυνομικοί της Αστυνομικής μας Διεύθυνσης οφείλουν να ανταπεξέρχονται κάθε μέρα.
Από όλα αυτά θα πρέπει να αφαιρεθούν οι ημερήσιες αναπαύσεις, οι άδειες του προσωπικού, οι ασθένειες ή ακόμη και η διάθεση προσωπικού σε εκπαιδεύσεις εκτός Σάμου κ.τ.λ. τα οποί από μόνα τους έχουνε ως αποτέλεσμα περίπου το 30% του διαθέσιμου εναπομείναντος προσωπικού να είναι μονίμως κωλυόμενο για κάποια αιτία.

Προσοχή όμως! Γιατί μετά από όλα αυτά ακόμα δεν έχουμε μιλήσει για αστυνόμευση! Ο πλήρης κατακερματισμός του προσωπικού σε 11 Υπηρεσίες, δεν δίνει τη δυνατότητα στο εναπομείναν προσωπικό στις κατά τόπους Υπηρεσίες να δραστηριοποιηθεί όπως θα έπρεπε σε θέματα ναρκωτικών, ασφαλείας γενικότερα, τροχαίας, αγορανομικά κ.τ.λ. Ο κανένας ή ένας συνάδελφος (στην πλειονότητα των περιπτώσεων) ο οποίος απομένει για να διατεθεί για περιπολία σε κάθε Υπηρεσία ανά βάρδια δεν αρκεί για να επιτευχθεί ο στόχος της αστυνόμευσης. Οι λόγοι είναι προφανείς με κυριότερο απ’ όλους αυτόν της πρώτιστης εξασφάλισης της σωματικής ακεραιότητας και ασφάλειας του αστυνομικού κάτι το οποίο απαιτεί τη μη διενέργεια ελέγχων από ένα μόνο αστυνομικό.

Παρ’ όλα αυτά και όσο λίγοι και αν έχουμε απομείνει πίσω, συνεχίζουμε να δίνουμε τη δική μας προσωπική μάχη. Όλοι αποφασισμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό.

Δυστυχώς όμως οι δυνάμεις μας δεν είναι ατελείωτες! Ούτε μπορεί ο κάθε συνάδελφος να υπερπασχολείται προκειμένου να καλυφθούν τα κενά της ελλιπούς στελέχωσης της Διεύθυνσής μας. Δεν είναι σωστό ένας συνάδελφος ο οποίος υπηρετεί σε μία από αυτές τις υποστελεχωμένες Υπηρεσίες να εκτίθεται μιας και μέσα στην βάρδια του αναγκάζεται σε κάποιες περιπτώσεις να εκδίδει ταυτότητες, ενώ ταυτόχρονα είναι και περιπολία και ενώ ταυτόχρονα έχει να κάνει και κάποιες επιδόσεις εγγράφων και γιατί όχι να διατάσσεται να παρευρίσκεται και στο αεροδρόμιο προκειμένου να πραγματοποιήσει και ελέγχους ασφαλείας στις εκει πραγματοποιούμενες πτήσεις!

Μπορεί ο αστυνομικός να είναι εκπαιδευμένος(;) και ως τέτοιος να κρίνεται, αλλά από την άλλη όσο ικανοί και αν είναι οι συνάδελφοι, δυστυχώς αποδεικνύεται ότι … όλα μαζί δεν γίνονται! Από τη μία ο πολίτης όταν εξυπηρετείται ώρες που προβλέπεται συναλλαγή απαιτεί (και καλά κάνει) ο αστυνομικός να είναι παρόν για να τον εξυπηρετήσει. Από την άλλη ο πολίτης στο συμβάν απαιτεί (και καλά κάνει) ο αστυνομικός να φθάσει στο σημείο όπου υπάρχει κάποιο πρόβλημα το συντομότερο δυνατό, ενώ τέλος ο πολίτης απαιτεί (και πάλι καλά κάνει) να έχει τα υψηλότερα στάνταρ ασφάλειας όταν ταξιδεύει με το αεροπλάνο, δεδομένων των κανονισμών που είναι σε ισχύ. Αυτά σίγουρα δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει ο ένας αστυνομικός ο οποίος σε κάποιες εκ των περιπτώσεων διατάσσεται να εκτελέσει τις σχετικές διαταγές της Διοίκησης και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να είναι «πανταχού παρόν» και φυσικά «αλάνθαστος». Είναι ανθρωπίνως ανέφικτο εκτός και αν αποφασίσουμε ότι δεχόμαστε να γίνουν εκπτώσεις στην εξυπηρέτηση του πολίτη…

Στην αντίθετη αυτή όμως περίπτωση, όπου καταλήγουν να γίνονται εκπτώσεις, οι ευθύνες περιμένουν προκειμένου να καταλογιστούν στο συνάδελφο, αν κάτι θα πάει στραβά! Ποιος θα καλύψει τον συνάδελφο, αν η ταυτότητα που εξέδωσε είχε κάποιο λάθος στην έκδοσή της γιατί την εξέδωσε γρήγορα επειδή έπρεπε να φύγει για ένα συμβάν; Ποιος θα τον καλύψει αν στο συμβάν στο οποίο κλήθηκε, λόγω της καθυστέρησης του η κατάσταση χειροτέρεψε και προέκυψε κάτι άλλο χειρότερο (αποφεύγοντας να εικάσουμε το ενδεχόμενο του θανάτου κάποιου πολίτη); Ποιος θα τον καλύψει αν στην επίδοση δικογράφου την οποία έκανε λόγω πίεσης χρόνου έκανε κάποιο λάθος ή την επέδωσε εκπρόθεσμα με αποτέλεσμα να είναι έκθετος στις κατά περίπτωση διατάζουσες την επίδοση αρχές; Ποιος θα τον καλύψει αν στην προσπάθεια του να τα προλάβει όλα, φθάσει καθυστερημένα στο σημείο ελέγχου (π.χ. αεροδρόμιο) ή λόγω έλλειψης ατόμων θα εκτελέσει πλημμελώς τον σχετικό έλεγχο των επιβατών και περάσει στην πτήση κάποιο αντικείμενο που απαγορεύεται;  Τα ερωτήματα είναι ρητορικά και η απάντηση είναι πως κανένας δεν πρόκειται να καλύψει το συνάδελφο, καθώς την κρίσιμη στιγμή του λάθους η ευθύνη γίνεται «ξαφνικά» ατομική και καταλήγει να βαραίνει μόνο τον ίδιο ο οποίος όμως είναι και αποτελεί κυριολεκτικά τον τελευταίο κρίκο της αλυσίδας. Με το να γίνονται όμως όλα μαζί και από ένα άτομο το εργασιακό στρες αυξάνεται, όπως και η πιθανότητα για λάθος και άρα το ενδεχόμενο εκδήλωσης αρνητικών σχολίων εκ μέρους των πολιτών…

Ήδη το Αστυνομικό προσωπικό έχει υπερβεί κατά πολύ των δυνατοτήτων και της φυσικής και ψυχικής αντοχής του. Κάθε περαιτέρω βραδύτητα εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας, προς επίλυση της σωρείας των προαναφερομένων προβλημάτων δύναται να έχει ιδιαίτερα δυσμενείς συνέπειες όσων αφορά στην παρεχόμενη, προς τους πολίτες και την κοινωνία, υπηρεσία.

Θα πρέπει να αναλογιστούμε όλοι το μείζον  αυτό πρόβλημα και να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε την κατάσταση αυτή με το άνοιγμα κάποιων θέσεων στις επικείμενες μεταθέσεις,  ώστε να ενισχυθεί κατά την περίοδο του Αυγούστου του 2012 η Α.Δ Σάμου με προσωπικό, διότι σε διαφορετική περίπτωση διαφαίνεται πως σε βάθος εξαμήνου-χρόνου δεν θα υφίσταται πλέον πρόβλημα εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών της Α.Δ Σάμου άλλα πρόβλημα ύπαρξης αυτών.

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για την άμεση ενίσχυση της Α.Δ. Σάμου με προσωπικό. Δηλώνουμε παράλληλα πως αν και δεν δημιουργήσαμε εμείς το πρόβλημα της υποστελέχωσης, από την άλλη δεδομένου του ότι γινόμαστε καθημερινά κοινωνοί των συνεπειών που αυτό συνεπάγεται, θα μας ενδιέφερε πάρα πολύ η ανάληψη κάθε πρωτοβουλίας προς την κατεύθυνση της επίλυσής του...



ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
– Ο –
ΠΡΟΕΔΡΟΣ
    ΛΙΟΚΑΥΤΟΣ ΘΩΜΑΣ
– Ο –
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΑΚΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

1 σχόλιο:

  1. dravo paidia i epistoli sobari aksioprepis kia epmiristatomeni.Poli swsti kinisi kai i koinopoiisi stous armodious forois.epitelous as analavoun oloi tiw efthines tous.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια σας πρώτα ελέγχονται και μετά δημοσιεύονται...ζητάμε την κατανόηση σας αλλά πρέπει να αποφευγθούν υβριστικά σχόλια που πιθανόν θα προσβάλουν.