Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Δελτίο Τύπου με συνέντευξη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή στην εφημερίδα «Σαμιακόν Βήμα»


Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην εφημερίδα «Σαμιακόν Βήμα»


Κύριε Υπουργέ, το θέμα της λαθρομετανάστευσης είναι ένα μείζον πολιτικό ζήτημα που απασχολεί την χώρα μας εδώ και χρόνια. Θεωρείτε ότι ο σχεδιασμός για την αντιμετώπισή του κατά το παρελθόν υπήρξε αποτελεσματικός;

Η Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν αντιμετώπισε το φαινόμενο της παράνομης μετανάστευσης με τον τρόπο που θα έπρεπε. Στην πραγματικότητα όλοι αντιμετώπισαν το φαινόμενο με αδιαφορία. Και δυστυχώς κάποιοι ως ευκαιρία παράνομου πλουτισμού.
Η αλήθεια είναι ότι αυτό έγινε με ευθύνη όλων, της αυτοδιοίκησης, των φορέων, των πολιτικών κομμάτων. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Το πρόβλημα να διογκωθεί και να μετατραπεί σε μια βόμβα μέσα στην αυλή μας.
Τώρα αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουμε και για πρώτη φορά αλλάζει με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει όλοι να σταθούμε αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια, όλοι, οι πολίτες, οι τοπικές κοινωνίες, οι τοπικές αρχές ακόμη και οι μετανάστες. Μόνο θετικό θα είναι το αποτέλεσμα για τη ζωή όλων μας αν μπει μια τάξη σε αυτό το χάος.

Παραμένει ωστόσο ένα πρόβλημα με «ευρωπαϊκή ταυτότητα» καθώς καλείται και η Ε.Ε. να δημιουργήσει ένα ενιαίο πλαίσιο για την αντιμετώπισή του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην χώρα μας που δέχεται μεγάλο, τον μεγαλύτερο ίσως, όγκο πιέσεων από τα σύνορά της. Ανάλογη θα πρέπει να είναι επομένως και η ευρωπαϊκή στήριξη για την αντιμετώπισή του. Ισχύει κάτι τέτοιο σήμερα;

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Frontex , το Ευρωπαϊκό Γραφείο Υποστήριξης Ασύλου, υποστηρίζουν αποφασιστικά τις εθνικές μας προσπάθειες για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και τη διαχείριση των αιτημάτων ασύλου.
Υπενθυμίσαμε στους ευρωπαίους εταίρους μας ότι τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Φέραμε τις δυνάμεις του Frontex , τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, να συνδράμουν την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή στη φύλαξη των χερσαίων και των θαλασσίων συνόρων. Μάλιστα για την περιοχή της Σάμου, της Λέσβου, της Χίου, της Δωδεκανήσου και της Κρήτης, στο πλαίσιο των κοινών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, έχουν διατεθεί από τον Frontex 56 αξιωματούχοι, 8 ταχύπλοα περιπολικά σκάφη, 1 σκάφος ανοιχτής θαλάσσης, 4 ελικόπτερα, 2 αεροσκάφη.
Ακόμη πιο σημαντικό, το πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης των συνόρων για την αντιμετώπιση των παράνομων μεταναστευτικών ροών χρηματοδοτείται με πάνω από 275 εκ ευρώ.
Σήμερα η συνεργασία μας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πολύ καλή.
Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ευρώπη δεν έχει κοινή πολιτική όσον αφορά στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Τώρα γίνεται μια προσπάθεια για τη διαμόρφωση μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής των κρατών – μελών στον τομέα του ασύλου, της πολιτικής της μετανάστευσης.

Ποια ήταν τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν στην διαχείριση του προβλήματος με τον νέο Νόμο 3907/2011 για τους παράνομα διαμένοντες υπηκόους τρίτων χωρών;

Πρόκειται για ένα ριζικό εκσυγχρονισμό του νομικού μας συστήματος απόδοσης ασύλου.
Στη νέα Υπηρεσία Ασύλου, στην οποία δεν υπάρχει πλέον συμμετοχή της αστυνομίας, έχει ήδη αναλάβει καθήκοντά ο διευθυντής και βρίσκεται σε εξέλιξη η στελέχωση της υπηρεσίας . Μάλιστα έχει αποφασιστεί και η στελέχωση των Περιφερειακών Γραφείων Ασύλου. Ιδιαίτερα, για τη Σάμο προβλέπονται 5 θέσεις ειδικού επιστημονικού και 4 θέσεις κατηγορίας ΔΕ Διοικητικού – Λογιστικού.
Το ίδιο συμβαίνει και με την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής. Έχει ήδη αναλάβει την παρακολούθηση και τη λειτουργία των υφιστάμενων, εδώ και χρόνια, κέντρων σε διάφορες περιοχές. Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσεται η υπηρεσία που λειτουργεί στη Σάμο. Παράλληλα, έχουν αναλάβει την υποχρέωση για την εξεύρεση χώρων και τη δημιουργία νέων σε άλλες περιοχές της χώρας.

Ο εξορθολογισμός και η αναβάθμιση του συστήματος Πρώτης Υποδοχής σε συνδυασμό με την πολιτική ασύλου δημιουργεί μια σύγχρονη στρατηγική αποτελεσματικής διαχείρισης των μεταναστών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα, με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη δικαιώματα. Έτσι, αναβαθμίζεται η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Αποδεικνύεται ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά τα μεταναστευτικά ρεύματα, ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της χώρας και μας απαλλάσσει από τις συνεχείς διεθνείς επικρίσεις και βαριές κατηγορίες.

Θεωρείτε ότι μέτρα όπως αυτά, που προβλέπονται στο συγκεκριμένο Νόμο, μπορούν να δώσουν λύση εάν δεν αρθούν τα γενεσιουργά αίτια του προβλήματος;

Έχετε δίκιο. Για το λόγο αυτό εμείς στηρίζουμε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την ειρήνη, τη δημοκρατία, την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις χώρες προέλευσης των μεταναστών, ώστε να μειωθούν οι μεταναστευτικές πιέσεις προς την Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η τοπική κοινωνία της Σάμου αντέδρασε σθεναρά θεωρώντας ότι στο Κέντρο Πρώτης Υποδοχής που θα δημιουργηθεί στο νησί θα μεταφέρονται λαθρομετανάστες που θα έχουν εισέλθει από άλλες περιοχές. Μπορείτε με κάθε βεβαιότητα να δηλώσετε ότι αυτό δεν θα συμβεί;

Στη Σάμο υπήρχαν ροές παράνομων μεταναστών εδώ και χρόνια και για το λόγο αυτό λειτουργούσαν ανάλογες εγκαταστάσεις. Αυτό που προβλέπει ο νέος νόμος είναι ότι αυτές που προϋπήρχαν θα συντονίζονται πλέον από τη νέα Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής που δεν υπάγεται στην αστυνομία. Το καθεστώς αλλάζει και εκσυγχρονίζεται. Οι Υπηρεσίες αυτές θα δέχονται τους μετανάστες που εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος από την περιοχή του Βόρειου Αιγαίου. Εκεί, θα γίνεται αμέσως η καταγραφή τους και ο έλεγχος ώστε αν κάποιος δικαιούται άσυλο να του παρέχεται χωρίς καθυστέρηση, ενώ για τον παράνομο μετανάστη θα γίνεται προσωρινή κράτηση καθώς θ’ ακολουθούνται οι διαδικασίες απέλασης. Τελεία και παύλα. Η Κυβέρνηση επιχειρεί να οργανώσει την αντιμετώπιση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης. Η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλο ούτε την αδιαφορία των αρχών, ούτε την ανευθυνότητα και το λαϊκισμό από τα άκρα των πολιτικών χώρων. Επιτέλους, ας σταματήσουν κάποιοι να επενδύουν πολιτικά στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών , στην ανησυχία και τον ανθρώπινο φόβο. Η Ελλάδα, και ιδιαίτερα η Σάμος, είναι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτή η πραγματικότητα δεν αλλάζει. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Και την αντιμετωπίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την κοινωνία της Σάμου, για την οικονομία και την τουριστική προοπτική του νησιού αλλά και για το εθνικό συμφέρον.

Έντονη ήταν η αντίδραση και άλλων περιοχών της χώρας στις οποίες προβλέπεται η δημιουργία Κέντρων Κράτησης αλλά και Πρώτης Υποδοχής. Πού οφείλεται, κατά την άποψή σας, αυτή η «παλλαϊκή» κατά κάποιο τρόπο αντίδραση των τοπικών κοινωνιών;

Από τη μία πλευρά, για χρόνια οι κάτοικοι της χώρας μας δεν έβλεπαν μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του ζητήματος της παράνομης μετανάστευσης. Η αλήθεια είναι ότι είχαν αφεθεί μόνοι τους να αντιμετωπίζουν τις συνέπειες ενός τόσου μεγάλου προβλήματος. Από την άλλη πλευρά, το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολύπλοκο και δύσκολο και δεν υπάρχει ακόμη και σήμερα η σωστή ενημέρωση που θα βοηθήσει ώστε να συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια για την επίλυσή του.
Οι περισσότερες από τις 14 μονάδες που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο τον περασμένο Μάιο, λειτουργούσαν! Υπήρχαν σε αυτές τις λιδιες περιοχές, των οποίων οι αρχές ξεσηκώθηκαν! Αυτό που αλλάζει τώρα είναι το καθεστώς λειτουργίας τους , που στην ουσία εξυγιαίνεται.
Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τη Σάμο, ή μόνο τον Έβρο, ή μόνο την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα ή την Αθήνα. Αφορά το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας . Αφορά την πατρίδα μας.
Το πιο ισχυρό αποτρεπτικό μέσο της παράνομης μετανάστευσης είναι ένα αποτελεσματικό και ταχύτατο σύστημα παροχής ασύλου που θα λειτουργεί μαζί με τις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής των παράνομων μεταναστών .
Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια που φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα, παρά τα προβλήματα που οφείλονται στην απραξία χρόνων. Θα σας πω ένα παράδειγμα. Το ποσοστό παροχής ασύλου ήταν στη χώρα μας μηδενικό, αυτή τη στιγμή έχει αγγίξει το 12,35%, από τα υψηλότερα στην ΕΕ.

Έκδηλη είναι, επίσης, η αγωνία των κατοίκων για την ενδεχόμενη αύξηση της εγκληματικότητας που μπορεί να προκαλέσει τυχόν συρροή λαθρομεταναστών στην περιοχή. Δεν είναι εύλογο για έναν κάτοικο να φοβάται κάτι τέτοιο όταν δεν μπορεί να γνωρίζει τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που θα έρθουν στον τόπο του;

Πρώτον, δεν μπορούμε να συνδέουμε τα δύο φαινόμενα, της εγκληματικότητας και της μετανάστευσης. Αλλά δεν γίνεται και να παραγνωρίζουμε το γεγονός ότι οι συνέπειές τους επιβαρύνουν τις τοπικές κοινωνίες.
Όμως, η λειτουργία των Υπηρεσιών Πρώτης Υποδοχής αποτελεί εγγύηση ασφάλειας. Για τη λειτουργία τους προβλέπεται εξωτερική φύλαξη μόνο από προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Προβλήματα με βιαιοπραγίες ή άλλες παράνομες πράξεις υπάρχουν όταν αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθεροι χωρίς να έχουν να φάνε, χωρίς να έχουν υγειονομική περίθαλψη.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω τι είδους πρωτοβουλίες σχεδιάζει να πάρει στο μέλλον το Υπουργείο για το θέμα της Λαθρομετανάστευσης και αν θα υπάρχει πίεση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οικονομική και θεσμική ενίσχυση της χώρας μας.

Θα συνεχίσουμε μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία με ταχείς ρυθμούς να εφαρμόζουμε την πολιτική μας. Στην Ελλάδα, θα παραμείνουν μόνο εκείνοι οι μετανάστες που έχουν δικαίωμα ασύλου και εκείνοι που έχουν άδεια νόμιμης εργασίας και παραμονής στην χώρα μας. Κανείς άλλος. Οι υπόλοιποι θα πρέπει να πάρουν καθαρά το μήνυμα. Θα φύγουν είτε με εθελοντικό επαναπατρισμό είτε με απέλαση. Σε αυτήν την κατεύθυνση είμαστε απολύτως αποφασισμένοι.

Αναδημοσίευση από: www.mopo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας πρώτα ελέγχονται και μετά δημοσιεύονται...ζητάμε την κατανόηση σας αλλά πρέπει να αποφευγθούν υβριστικά σχόλια που πιθανόν θα προσβάλουν.