Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Αποσπάσματα της συνέντευξης του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ.Μανώλη Όθωνα στη ΝΕΤ και στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» (8/9/2011)


Για τις περικοπές μισθών στο προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας
«Καταρχήν θέλω να πω ότι μέρος των περικοπών που αφορούν τους μισθούς του Δημοσίου, αφορούν και το προσωπικό των σωμάτων ασφαλείας. Συγκεκριμένα την αστυνομία, την πυροσβεστική και το λιμενικό.

Σχετικά με τις περικοπές στη μισθοδοσία Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, αυτές αφορούν το σύνολο των αναδρομικών για όλο το 2011. Θα ήθελα να μην δημιουργείται η εσφαλμένη εντύπωση ότι υπάρχουν αυτής της τάξεως μηνιαίες περικοπές σε σταθερή βάση από εδώ και πέρα.
Μέσα σε αυτή την πολύ δύσκολη κατάσταση και την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής, είναι επίσης γεγονός ότι τόσο στον ασφαλιστικό νόμο, όσο και στις περικοπές, αλλά και στο ενιαίο μισθολόγιο η κυβέρνηση αναγνωρίζει στο περιθώριο που μπορεί  την ιδιαιτερότητα του επαγγέλματος, τις δυσκολίες των ένστολων. Κυρίως όμως, η κυβέρνηση αυτή αναγνωρίζει ότι οι Έλληνες αστυνομικοί ίσως είναι από τους χαμηλότερα αμοιβόμενους υπαλλήλους.
Και θα ήθελα σε αυτό το σημείο να σας εξομολογηθώ κάτι: δεν αισθάνομαι καθόλου καλά να προϊστάμεθα πολιτικά, ο Χρήστος Παπουτσής κι εγώ σε ένα Υπουργείο που ζητά όλη αυτήν την περίοδο σε νέα παιδιά να είναι συνεχώς στο δρόμο, σε πολύ δύσκολες συνθήκες, να είναι φορτωμένα ασπίδες, κράνη και γκλοπς, να επιχειρούν να διατηρήσουν στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό την ομαλότητα στην κοινωνία, εξαντλώντας κάθε περιθώριο, και να αμείβονται τόσο ανεπαρκώς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτω, αν για παράδειγμα αφαιρέσουμε τις πρόσθετες μισθολογικές αμοιβές των Σαββατοκύριακων και των νυχτερινών, δηλαδή εάν ένας αστυνομικός με τρία έτη υπηρεσίας, άγαμος δεν κάνει πενθήμερα και νυχτερινά, οι απολαβές του στο τέλος του μήνα θα είναι 834 ευρώ. Και μαζί με όλα τα υπόλοιπα, ανεβαίνει στα 1070 ευρώ. Νομίζω λοιπόν, ότι εδώ υπάρχει ένα ζήτημα. Σας διαβεβαιώνω, ότι δεν προσχωρώ καθόλου στην άποψη, που επικρατούσε ως διαχειριστική και πολιτική αντίληψη τα προηγούμενα χρόνια, ότι ο καθένας που προΐσταται σε ένα υπουργείο προσβλέπει στο χτίσιμο καριέρας , κάνοντας δημόσιες σχέσεις με το προσωπικό του συγκεκριμένου υπουργείου. Όμως, τα νούμερα που σας αναφέρω νομίζω ότι είναι χαρακτηριστικά».
[…]
Σχετικά με όσα καταλογίζονται στους δημόσιους υπαλλήλους
«Δεν συμφωνώ στον τρόπο με τον οποίο γίνεται μια τόσο απόλυτη και γενική αναφορά. Υπάρχουν πράγματι  συμπτώματα, φαινόμενα, συγκεκριμένες αμοιβές και συμπεριφορές στο δημόσιο, όχι θα έλεγα κατ’ εξαίρεση, και αυτό  είναι γεγονός.
Επομένως αυτό που πρέπει σήμερα εμείς να κάνουμε, δεν είναι με γενικότητες να δημιουργούμε ζητήματα, αλλά κατά περίπτωση να δούμε ποιοι, πού εργάζονται και πώς αμείβονται. Να αποκαταστήσουμε επομένως ένα αίσθημα δικαίου και να ενεργοποιήσουμε ένα δυναμικό, το οποίο μπορεί να είναι συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια που έχει μπροστά της η χώρα.
Επαναλαμβάνω ότι στο ενιαίο μισθολόγιο δεν θα συμπεριληφθούν οι ένστολοι, που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια. Ο προγραμματισμός λογικά πρέπει να προβλέπει ότι όταν ολοκληρώσει η κυβέρνηση την νομοθετική πρωτοβουλία για το ενιαίο μισθολόγιο, που αφορά όλο τον υπόλοιπο δημόσιο τομέα, θα πρέπει να ενσκήψει στα ζητήματα και να δει με πιο τρόπο θα αποκαταστήσει αυτονόητα μια καλύτερη μισθολογική μεταχείριση. Πιστεύω ότι με το ίδιο περίπου μισθολογικό κόστος που έχει σήμερα το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μπορεί να αρθεί αυτή η ιδιαίτερα χαμηλή αμοιβή των χαμηλόβαθμων αστυνομικών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας πρώτα ελέγχονται και μετά δημοσιεύονται...ζητάμε την κατανόηση σας αλλά πρέπει να αποφευγθούν υβριστικά σχόλια που πιθανόν θα προσβάλουν.