Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

ΚΕ.Π.Υ. Σάμου - Επιστολή γνωστοποίησης προβλημάτων προς κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Σάμος , 29 Μαΐου 2011 
Αριθμ. Πρωτ: 800 / 6 /12 
«ΕΠΙΣΤΟΛΗ»

Προς: κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη (Διαμέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)


Κοιν:
1) ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ κ. ΟΘΩΝΑ Μανώλη (Διαμέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.)
2) ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΑΜΟΥ κ. ΒΑΡΔΙΚΟ Πυθαγόρα
3) ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ   Αντιστράτηγο κ. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ Ελευθέριο   (Διαμέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.)
4) ΓΕΝΙΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ  Ταξίαρχο  κ. ΚΟΡΔΟΝΟΥΡΗ Παναγιώτη (Διαμέσω Π.Ο.Α.Σ.Υ.)
5) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΑΜΟΥ  κ. ΛΑΓΟ  Κωνσταντίνο
6) ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΑΜΟΥ κ. ΧΙΩΤΕΛΛΗ Δημήτριο
7) κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ  ΠΡΩΤΟΔΙΚΩΝ ΣΑΜΟΥ κ. ΦΙΣΤΟΠΟΥΛΟ Νικόλαο

ΘΕΜΑ: «To ΚΕ.Π.Υ. Σάμου σύντομα μία πραγματικότητα για το Νομό Σάμου. Οι αστυνομικοί κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για την επικείμενη λειτουργία του»

Την 19/5/2011 ενημερωθήκαμε μέσω του σχετικού Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την επικείμενη ίδρυση ΚΕ.Π.Υ. στην Σάμο στους χώρους που λειτουργούσε παλαιότερα το κέντρο φύλαξης παράνομων μεταναστών της Σάμου. Στο εν λόγω Δελτίο Τύπου αναφέρεται ότι τα ΚΕ.Π.Υ. θα λειτουργήσουν με σύγχρονες  προδιαγραφές ευρωπαϊκών προτύπων.

Ως άμεσα εμπλεκόμενοι στο σκέλος της φύλαξης των μεταναστών οι οποίοι θα τοποθετούνται στο ΚΕ.Π.Υ. θεωρούμε χρέος μας να σας ενημερώσουμε ότι οι εγκαταστάσεις του εν λόγω χώρου τελούν υπό διάλυση. Συγκεκριμένα: 

A.      Τα συρματοπλέγματα που περιβάλλουν τον περιβάλλοντα χώρο είναι διάτρητα –κατεστραμμένα και δεν παρέχουν εγγύηση για την διατήρηση των μεταναστών οι οποίοι θα μεταφερθούν η θα συλληφθούν  και θα χρειαστεί να διαμείνουν στον χώρο.

B.      Είναι αδύνατη η επόπτευση των χώρων του Κέντρου  λόγω της κατασκευής  του διότι από μια απλή ματιά είναι εύκολο να διαπιστώσει κάποιος  ότι ο χώρος του διοικητηρίου βρίσκεται σε χαμηλότερο ύψος από τους κοιτώνες των μεταναστών με αποτέλεσμα ο έλεγχος από αυτό καθώς και  η ορατότητα στους κοιτώνες  όπου διαμένουν και  προαυλίζονται οι μετανάστες να είναι αδύνατη. 

Εξ’ αιτίας αυτών των δυσλειτουργιών αυξάνεται δραματικά το ενδεχόμενο απόδρασης κάποιων από τους φιλοξενούμενους μετανάστες (ειδικά στην περίπτωση που η αίτηση ασύλου τους θα απορρίπτεται), και ως εκ τούτου οι συνάδελφοι οι οποίοι θα καλούνται να εκτελέσουν υπηρεσία στον εν λόγω χώρο σε περίπτωση εκδήλωσης ενός τέτοιου συμβάντος θα παραμένουν έκθετοι για «Απελευθέρωση Κρατουμένου» κατά το άρθρο 172 Π.Κ. Η κατάσταση αυτή μάλιστα επιδεινώνεται λαμβάνοντας ως δεδομένο, ότι η αναλογία αστυνομικών-κρατουμένων περιλαμβάνει 2 ή στην καλύτερη περίπτωση 3 αστυνομικούς για την εποπτεία της υποδοχής, σίτισης, συντονισμού της δακτυλοσκόπησης, αντιμετώπισης τυχόν λοιπών προβλημάτων, και την παράλληλη προσπάθεια επίδειξης της μέγιστης δυνατής φροντίδας με κάθε πρόσφορο τρόπο προς τους φιλοξενούμενους μετανάστες. Έτσι αντιλαμβάνεστε ότι οι αστυνομικοί οι οποίοι καλούνται να φέρουν εις πέρας το πολυδιάστατο αυτό έργο στα πλαίσια της εκτελούμενης υπηρεσίας τους, είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνοι για την «εν δυνάμει» απόδραση κάποιου από τους κρατουμένους από το ΚΕ.Π.Υ. δίνοντας την εντύπωση του «εξιλαστήριου θύματος» στην περίπτωση που όλοι απευχόμαστε αν προκύψει κάποιο τέτοιο περιστατικό.

Επιπροσθέτως θέτουμε υπόψη σας ότι σε περίπτωση που θα ζητηθεί να λειτουργήσει η εγκατάσταση ως ΚΕΠΥ, το προσωπικό του Α.Τ  Σάμου που είναι υπεύθυνο για την φύλαξη του δεν επαρκεί ούτε καν για την φύλαξη του ιδίου του Αστυνομικού Τμήματος πόσο μάλλον για την στελέχωση της εν λόγω εγκατάστασης που τυπικά έχει δυναμικότητα 285 ατόμων-κρατουμένων και έχουνε υπάρξει ουκ ολίγες περιπτώσεις που στον εν λόγω χώρο έχουνε φιλοξενηθεί πλέον των 500 κρατουμένων αγγίζοντας κάποιες φορές έως και τα 700 άτομα υπερκαλύπτοντας κατά 2,5 φορές τη λειτουργική δυνατότητα του κέντρου. Σε περίπτωση  σκέψης ενίσχυσης του ΚΕ.Π.Υ. από άλλες υπηρεσίες του νησιού μας θα θέλαμε σας ενημερώνουμε ότι ομοίως είναι οριακά στελεχωμένες, με τα κενά να φτάνουν το 36,1% (ύπαρξη 87  κενών θέσεων).

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΞΗΣ:

 (α)ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ή ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΜΕΝΟΙ: Να μας διευκρινιστεί  αν οι ανωτέρω μετανάστες θα θεωρούνται κρατούμενοι  όπως γίνονταν έως σήμερα η φιλοξενούμενοι διότι θα είναι δυσβάσταχτο  το ποινικό  βάρος σε περίπτωση απόδρασης  μετανάστη- Κρατουμένου  εις βάρος του Αστυνομικού Προσωπικού που είναι αρμόδιο για την φύλαξη του χώρου. Κατά τον τρόπο αυτό δεν απαιτούμε να άρουμε «την ενδεχόμενη αμέλεια» των συναδέλφων μας κατά την πραγματοποίηση ενός τέτοιου συμβάντος, αλλά από την άλλη δεν μπορεί να διατίθενται προς υπηρεσία σε ένα χώρο κράτησης ή φιλοξενίας (ο όρος μπορεί να επιλεγεί ανάλογα με το καθεστώς διαμονής τους στο κέντρο), και ως εκ τούτου να αναζητείται κάποια κατηγορίας εργαζομένων η οποία θα επωμιστεί τον ρόλο του «εξιλαστήριου θύματος» στο ενδεχόμενο κάποιας απόδρασης.

(β)ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ του ΚΕ.Π.Υ.: Ζητάμε να γίνουν  άμεσα αλλαγές στην ήδη υπάρχουσα περίφραξη ,περιφερειακά του κέντρου αλλά και στα διαζώματα (ασφαλής διαχωρισμός ανά διάζωμα εντός )που να παρέχει ασφάλεια σε κρατουμένους καθώς και στο προσωπικό (Αστυνομικό- πολιτικοί υπάλληλοι). Το σύνολο των μελών μας οι οποίοι κατά τα προηγούμενα χρόνια είχανε εργαστεί στον εν λόγω χώρο, είναι σε θέση να προσδιορίσουν και μία σειρά άλλων δυσλειτουργιών οι οποίες θα πρέπει να αποκατασταθούν προκειμένου να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό επίπεδο ασφάλειας τόσο για τους αστυνομικούς όσο και για τους φιλοξενούμενους μετανάστες.

(γ) ΜΕΡΙΜΝΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ της Α.Δ. ΣΑΜΟΥ ΜΕ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ & ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΣΕ ΥΠΗΡΕΣΙΑ: Επάνδρωση του ΚΕ.Π.Υ. με αστυνομικό προσωπικό εκτός της δυνάμεως της Α.Δ Σάμου το οποίο να επαρκεί για την φύλαξη των φιλοξενούμενων ατόμων και όχι  από δύο άτομα «για όλες τις δουλειές» και «όλες τις ευθύνες» που φύλασσαν κατά το παρελθόν αυτόν  τον αριθμό κρατουμένων. Θέτουμε υπόψη σας ότι στο Π.Δ. 235/2007 προσδιορίζεται η Ίδρυση Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης  35 Ατόμων στο Βαθύ της Σάμου  κάτι το οποίο δεν έχει πραγματοποιηθεί έως τώρα. Επίσης θέτουμε υπόψη σας ότι οι εν λόγω αστυνομικοί ήταν έως τώρα ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ εξωτερικοί φύλακες και έως εκ τούτου έφεραν ατομικό οπλισμό, ενώ επίσης ήταν και υπεύθυνοι για την εσωτερική λειτουργία του χώρου και ως εκ τούτου υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών μεταξύ των φιλοξενούμενων (όπως συμπλοκές μεταξύ τους) όπου στοιχειώδεις κανόνες εμπλοκής επιβάλλουν να καταστέλλονται για λόγους ασφάλειας από φύλακες χωρίς οπλισμό (όπως τα αντίστοιχα παραδείγματα των σωφρονιστικών φυλάκων). Για το λόγο αυτό κρίνεται σκόπιμο ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ ο ρόλος των αστυνομικών στα πλαίσια λειτουργίας του εν λόγω κέντρου, καθώς η έως τώρα διάθεσή τους περιελάμβανε πλήρως αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα μεταξύ τους καθήκοντα.

Με την παρούσα επιστολή δεν θα επιθυμούσαμε να σας δώσουμε την εντύπωση ότι προσπαθούμε να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στην σημαντική προσπάθεια επανακαθορισμού του θέματος της υποδοχής και φιλοξενίας των μεταναστών που καταφθάνουν στη χώρα μας όσο και της χορήγησης ασύλου σε αυτούς. Σας γνωρίζουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην προσπάθειά σας, αλλά όπως εκτιμούμε ότι και εσείς θα θέλατε στεκόμαστε με επαγγελματισμό θέτοντας a priori τους προβληματισμούς της αστυνομικής κοινότητας που εκπροσωπούμε ως συνδικαλιστικό όργανο.

Κλείνοντας θα θέλαμε να πραγματοποιήσουμε σχετική υπόμνηση για το γεγονός ότι σε παρελθόντα χρόνο επανειλημμένως  έχουμε επισημάνει την μη λειτουργικότητα του χώρου για την κράτηση των μεταναστών που εισέρχονται στο νησί μας με σκοπό την αναζήτηση καλύτερης τύχης. Σάς επισυνάπτουμε σχετικές προηγούμενες ενέργειές μας (800/6/10 και  800/6/11 από 13/08/2010 έγγραφά μας),  με τα οποία θα διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ από την αρμόδια νομαρχία και τώρα περιφέρεια καθώς και ΣΧΕΔΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ από τους αρμόδιους φορείς. Η έλλειψη των προαναφερθέντων εγκυμονούν κινδύνους   για την ασφάλεια του προσωπικού και ιδιαιτέρως   σε περίπτωση αναταραχής-εξεγέρσεως  από τους μετανάστες, γι’ αυτό εκδηλώνουμε την ανησυχία μας ως προς την  λειτουργία του ανωτέρου κέντρου(ΕΧΠΑ-ΚΕΠΥ)  εφόσον δεν ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την διαφύλαξη της σωματικής ακεραιότητας των αστυνομικών, αλλά και την ανάληψη εκείνου του μεριδίου ποινικής ευθύνης που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αντιστοιχεί σε αυτούς και  όχι γι’ αυτό που έως τώρα «καταχρηστικά» επωμιζόταν απουσία όλων των ανωτέρω διαδικασιών, υποδομών και σχεδίων λειτουργίας.

Διατηρούμε την ελπίδα ότι τελικά θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε σε προληπτικό επίπεδο και στα πλαίσια του αμοιβαίου ενδιαφέροντός μας για την εύρυθμη λειτουργία του υπό ίδρυση ΚΕ.Π.Υ. τα ζητήματα που τέθηκαν, θέτοντας παράλληλα το σύνολο της διαθέσιμης εμπειρίας και πληροφόρησης μας στη διάθεσή σας. 
                                     
ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
- Ο –
ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΛΙΟΚΑΥΤΟΣ ΘΩΜΑΣ
- Ο –
ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 ΜΑΚΡΗΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας πρώτα ελέγχονται και μετά δημοσιεύονται...ζητάμε την κατανόηση σας αλλά πρέπει να αποφευγθούν υβριστικά σχόλια που πιθανόν θα προσβάλουν.