Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

O Ν. 3686/2008 τρία χρόνια μετά ... από τη «θεωρία» στην πράξη...


Του Στέλιου Βελώνη, Ανθυπαστυνόμου, Ταμία της Ε.Α.Υ.Ν. Σάμου.

     Με αφορμή τα 3 χρόνια εφαρμογής του Ν. 3686/2008 «Ρύθμιση θεμάτων προσωπικού ΕΛ-ΑΣ.», έχω να επισημάνω τα ακόλουθα:


    Ο παραπάνω νόμος αδικεί την πλειοψηφία των συναδέλφων οι οποίοι έχουν προσφύγει ή θα προσφύγουν στο μέλλον στα διοικητικά δικαστήρια για τις άναρχες ανισότητες που δημιουργεί. Στα δικαστήρια πρώτοι από όλους οδηγήθηκαν οι Ανθ/μοι, προερχόμενοι στον βαθμό αυτό κατόπιν προαγωγικών εξετάσεων, επειδή παραγκωνίστηκαν από άλλους νεότερους τους με την εφαρμογή του νόμου, ο οποίος χωρίς θέσπιση ουσιαστικών προσόντων προς προαγωγή και με μοναδικό κριτήριο τα 26 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα, προήγαγε Ανθ/μους στο βαθμό του  Υ/Β΄, ανατρέποντας με τον τρόπο αυτό την επετηρίδα και κατ΄ επέκταση την ιεραρχική μεταξύ τους σχέση.

    Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η δική μου περίπτωση:

Το 2005 προήχθηκα στον βαθμό του Ανθ/μου, ως επιτυχών στις προαγωγικές εξετάσεις, οι όποιες τότε ήταν και το μοναδικό κριτήριο προαγωγής. Την ίδια χρονιά συμμετείχε σε αυτές Αρχ/κας, ο οποίος δεν προήχθη διότι απέτυχε στις εν λόγω εξετάσεις. Ο ίδιος Αρχ/κας συμμετείχε στις εξετάσεις για την προαγωγή του σε Ανθ/μο το 2006 και ως πάλι αποτυχών ξανασυμμετείχε το 2007 και 2008. Δηλαδή από το έτος 2005 και μέχρι το τέλος του 2008 ο συγκεκριμένος Αρχ/κας ήταν κατώτερος μου λόγω διαφοράς βαθμού αφού εγώ ήμουν ήδη Ανθ/μος και αυτός Αρχ/κας.

Το 2009 με την  εφαρμογή του Ν. 3686/2008, ο εν λόγω Αρχ/κας προάγεται εντέλει στον βαθμό του Ανθ/μου, αφού ως κριτήριο προαγωγής καθιερώνεται πλέον με το νέο νόμο τα 5 έτη παραμονής στον βαθμό του Αρχ/κα, καθιστώντας τον έτσι από κατώτερο ... ομοιόβαθμο μου πλην όμως νεότερό μου στην αρχαιότητα.

Το 2011 ο εν λόγω Ανθυπαστυνόμος συμπλήρωσε τα 26 χρόνια υπηρεσίας, οπότε βάσει του ιδίου νόμου, προάγεται στον βαθμό του Υ/Β’ αν και κατά πολύ νεότερος στον βαθμό του Ανθ/μου σε σχέση με εμένα.

Αν δεν υπήρχε όπως ο Ν. 3686/08, ο εν λόγω συνάδελφος όχι απλά δεν θα ήταν Υ/Β΄ αλλά ούτε και ομοιόβαθμος μου, φέροντας ακόμα τον βαθμό του Αρχ/κα, άρα και υπηρεσιακά κατώτερος μου αφού και μέχρι πριν αυτόν τον νόμο, ο νομοθέτης  θέσπιζε κανόνες αποσκοπώντας στην προστασία της επετηρίδας μέσω της αρχαιότητας στον βαθμό σε όλες τις ιεραρχικές κλίμακες της Αστυνομίας. (Αστ/κες-Υπαξ/κοι-Ανθ/μοι-Αξ/κοι).

Από τα προαναφερόμενα, απορρέει άμεσα το συμπέρασμα ότι ο Ν. 3686/08 απαιτείται να τροποποιηθεί άμεσα ώστε στις προαγωγές των Ανθ/μων  για τον βαθμό του Υ/Β’ να είναι το κριτήριο προς προαγωγή, σταθερό και αδιαμφισβήτητο , να έχει απόλυτη σχέση με τον ήδη κατεχόμενο βαθμό ώστε να διασφαλίζει την επετηρίδα και την εν συνεχεία ιεραρχική σχέση μεταξύ των ομοιοβάθμων. Ως προς τούτο εκτιμάται ότι το πιο ατράνταχτο κριτήριο που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί  και γύρω από το οποίο θα πρέπει να οικοδομηθεί ο νέος τρόπος προαγωγών είναι ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ο χρόνος παραμονής στον βαθμό του Ανθ/μου.

Τα προβλήματα όμως του εν λόγω νόμου δεν τελειώνουν εκεί. Άλλο ένα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τον παραπάνω νόμο είναι ο καθορισμός της αρχαιότητας. Είναι ένα πρόβλημα το οποίο άρχισε ήδη να φαίνεται με τις τελευταίες προαγωγές Αστ/κων σε Υπαρχ/ κες και των Υπαρχ/κων σε Αρχ/κες. Οι Αστ/κες που προήχθησαν σε Υπαρχ/κες (Μ.Α.Υ.) είναι πλέον ανώτεροι των Αστ/κων (Α.Υ.) αλλά όταν βρίσκονταν στην ίδια κατάσταση (δηλ. Αστ/κες και οι δύο), οι Αν. Υπάλληλοι ήταν ανώτεροι έναντι των Μη Αν. Υπαλλήλων. Το ίδιο συμβαίνει και με τις προαγωγές Υπαρχ/κων (Μ.Α.Υ.) σε Αρχ/κες (Μ.Α.Υ.). ( Για περισσότερες λεπτομέρειες ανατρέξτε στην ιστοσελίδα μας σε παλαιότερες αναρτήσεις θεμάτων http://enosi-astinomikon-samou.blogspot.com ).

Το ίδιο  αναμένεται ότι θα συμβεί και στις επικείμενες προαγωγές των Υ/Β΄ του Ν. 3686/08 σε Υ/Α΄ όπου εκεί θα θίγονται οι Υ/Β΄ προερχόμενοι από την Σχολή Αξ/κών ή το Τ.Ε.Μ.Α. αφού σύμφωνα με το αρθ. 15 του Π.Δ. 24/97 όταν νεότερος Αξ/κος προαχθεί ή προταθεί για προαγωγή, ταυτόχρονα τα ίδια δικαιώματα προς προαγωγή τα αποκτάει  και ο αρχαιότερος του.

Κλείνοντας θέλω να εκφράσω την απορία μου, γιατί  η Ελληνική Αστυνομία, το Λιμενικό Σώμα-Ακτοφυλακή και το Πυροσβεστικό Σώμα αν και  τα τρία είναι Σώματα Ασφαλείας και ανήκουν στο ίδιο Υπουργείο, υπάρχει διαφορετική βαθμολογική εξέλιξη στο κάθε Σώμα. (π.χ. Υπαξιωματικός του Λ.Σ. αποστρατεύεται με τον Βαθμό του πλοιάρχου (αντίστοιχου του δικού μας Α/Δ) , χωρίς ενδιάμεσες εξετάσεις και με μόνο κριτήριο την 9μηνη φοίτηση του στην σχολή Υπαξιωματικών. Στην ΕΛ-ΑΣ. από την άλλη προκειμένου να επιτευχθεί η αντίστοιχη εξέλιξη θα πρέπει ο κάθε συνάδελφος  να δώσει προαγωγικές εξετάσεις για Αρχιφύλακας  αν και ως Αστυφύλακας έχει ήδη πραγματοποιήσει υπερ2ετή φοίτηση στη σχολή Αστυφυλάκων . Ύστερα  οι πιο παλιοί άντε πάλι  εξετάσεις για Ανθυπαστυνόμοι και μετά άλλες εξετάσεις για Υπαστυνόμοι και με φοίτηση στο ΤΕΜΑ για να κερδίσει κάποιος την ίδια εξέλιξη με τους συναδέλφους Υπαξιωματικούς του Λ.Σ. ) όπου η λέξη «εξετάσεις» είναι άγνωστη λέξη και οι επόμενοι σε κάθε περίπτωση βαθμοί λαμβάνονται αυτοδίκαια μόνο και μόνο σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τις κείμενες νομοθετικές γι’ αυτούς διατάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας πρώτα ελέγχονται και μετά δημοσιεύονται...ζητάμε την κατανόηση σας αλλά πρέπει να αποφευγθούν υβριστικά σχόλια που πιθανόν θα προσβάλουν.