Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010

Ε.Α.Υ.Ν. Σάμου - Πτυχιούχοι αστυνομικοί ... Τους χρειαζόμαστε ή όχι;

Όπως είναι γνωστό σε όλο το δημόσιο τομέα, όταν κάποιος έχει προσληφθεί ως απόφοιτος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Δ.Ε.) ή Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Τ.Ε.), η απόκτηση από αυτόν στη συνέχεια ενός πτυχίου πανεπιστημίου η πολυτεχνείου, συνεπάγεται και την αυτόματη μετάταξη του στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Π.Ε.) ως προς τις μισθολογικές απολαβές που λαμβάνει (Άρθρο 3 Ν.3205/2003).


Στην Ελληνική Αστυνομία κάτι τέτοιο ίσχυε για το κατώτερο αστυνομικό προσωπικό με βάσει τις διατάξεις του άρθρο 15§6 N.1339/1983, έως και το έτος 2003. Πιο συγκεκριμένα με τις διατάξεις του Ν.1339/1983 προβλεπόταν ως ευεργέτημα στους πτυχιούχους αστυνομικούς η εισαγωγή των πτυχιούχων Ανθυπαστυνόμων χωρίς εξετάσεις και λοιπά κριτήρια στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (εφ’ εξής Τ.Ε.Μ.Α.) με βάση την κατοχή του τίτλου σπουδών του ανώτατου εκπαιδευτικού ιδρύματος που κατέχουν και μόνο.

Με τον τρόπο αυτό η αστυνομία επιτύγχανε να επιβραβεύσει την προσπάθεια των αστυνομικών, οι οποίοι ανέπτυσσαν τις προσωπικές τους δεξιότητες και ικανότητες πέραν του υπηρεσιακού τους καθήκοντος, αλλά και επιπλέον επιβράβευε ένα στελεχιακό δυναμικό το οποίο επί μία σειρά 4 ή 5 ετών είχε καταφέρει μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης, να εντρυφήσει μία επιπλέον επιστήμη, στοιχεία της οποίας θα είχε κάθε διάθεση να προσφέρει από μία νέα θέση μέσα στον οργανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας αποτελώντας κατά τον τρόπο αυτό μία μονάδα πολύ χρήσιμου υλικού για το σώμα.

Έτσι το σύνολο των πτυχιούχων αστυνομικών είχε το δικαίωμα να μεταταγεί σε Αξιωματικό Γενικών Καθηκόντων, λαμβάνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο απολαβές Π.Ε. σύμφωνα με την βαθμίδα εκπαίδευσης που είχε λάβει (καθώς η μόνη βαθμίδα εκπαίδευσης στην Ελληνική Αστυνομία η οποία χαρακτηρίζεται ως Π.Ε. είναι οι απόφοιτοι της Σχολής Αξιωματικών).

Δυστυχώς το ευεργέτημα αυτό δεν διατηρήθηκε και με τις διατάξεις του Ν.3181/2003 και συγκεκριμένα με το άρθρο 6§1, καταργήθηκαν οι διατάξεις βάσει των οποίων προβλεπόταν η εισαγωγή ανθυπαστυνόμων χωρίς εξετάσεις στο Τ.Ε.Μ.Α..

Το ευεργέτημα όμως αυτό επανήλθε το έτος 2005 οπότε και επεκτάθηκε με το Ν.3387/2005 και συγκεκριμένα με τις διατάξεις του άρθρου 12§8 όπου αναφερόταν ότι επιτρεπόταν η εισαγωγή στο Τ.Ε.Μ.Α. καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εισαγομένων και χωρίς εξετάσεις των ανθυπαστυνόμων που έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) κατά τα ακαδημαϊκά έτη 2005-2006 έως 2008-2009.

Με την διάταξη του νόμου αυτού εξυπηρετήθηκαν ουσιαστικά το αστυνομικό προσωπικό το οποίο κατά τη δημοσίευση του Ν.3181/2003, ήδη φοιτούσε για την απόκτηση πτυχίου, όπως αναφέρεται και στο υπ’ αριθμ. 7017/4/8428 από 19/06/2008 έγγραφο του Γραφείου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη πτυχιούχων αστυνομικών» και το οποίο κατά τα έτη επέκτασης της ρύθμισης λάμβανε τον βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, οπότε και μπορούσε να εισέλθει στο ΤΕΜΑ χωρίς εξετάσεις.

Ως εκ τούτου δεδομένου του χαρακτήρα που είχε λάβει η εν λόγω ρύθμιση, κρίνεται ότι θα πρέπει να επεκταθεί η εφαρμογή της και σε όλο το αστυνομικό προσωπικό, ανεξαρτήτως βαθμού που κατείχε κατά το έτος 2003, εφ’ όσον αυτό διατηρούσε την φοιτητική ιδιότητα σε κάποιο πανεπιστημιακό τμήμα σπουδάζοντας παράλληλα με την εργασία του, αν από το τμήμα αυτό έχει λάβει πτυχίο ή δίπλωμα πανεπιστημίου οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά το έτος 2003, ακόμη ίσως και με τον περιορισμό της λήψης του πτυχίου του έως και το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 το οποίο αποτελούσε και το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος στο οποίο επεκτάθηκαν οι ευνοϊκές διατάξεις του Ν.3387/2005.

Επιπλέον και προκειμένου να ρυθμιστεί συνολικά το ζήτημα των πτυχιούχων αστυνομικών κρίνεται, πώς προκειμένου να δημιουργηθούν κίνητρα παραμονής στην υπηρεσία των πτυχιούχων αστυνομικών στην Ελληνική Αστυνομία, να δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πτυχιούχους Ανθυπαστυνόμους, να εισάγονται καθ’ υπέρβαση στο ΤΕΜΑ με την συμπλήρωση στο βαθμό: 3 χρόνων στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου εν προκειμένω για πτυχιούχους ΑΕΙ και 2 χρόνων παραμονής στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου εν προκειμένου για διπλωματούχους Πολυτεχνικών ή Ιατρικών σχολών, λαμβάνοντας εν συνεχεία τις αντίστοιχες μισθολογικές προαγωγές ενός Π.Ε. (αξιωματικού).

Επιπρόσθετα οι αστυνομικοί πτυχιούχοι ΑΕΙ να απαιτείται να παραμένουν στο βαθμό του Αρχιφύλακα, εφ’ όσον αυτόν τον έχουνε λάβει με εξετάσεις, 2 χρόνια καθ’ εφαρμογή των διατάξεων του Ν.3686/2008 άρθρο 10§2 μετά την παρέλευση των οποίων να μπορούν να προαχθούν στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, χωρίς να θεωρείται ότι έχουνε κάνει χρήση του πτυχίου τους για την λήψη του εν λόγω βαθμού.

Ακόμη με τον τρόπο αυτό αίρεται η αδικία η οποία υφίσταται με το Ν.3686/2008 άρθρο 10§2, καθώς η προαγωγή πτυχιούχων αρχιφυλάκων χωρίς εξετάσεις σε χρόνο συντομότερο από τους λοιπούς συναδέλφους τους, επισημαίνεται ότι ναι μεν εισάγει μισθολογική διαφοροποίηση για τους πτυχιούχους αστυνομικούς, για το χρονικό διάστημα για το οποίο μπορούν να προαχθούν στον επόμενο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, νωρίτερα από τους μη πτυχιούχους, αλλά η διαφοροποίηση αυτή εισάγεται μόνο για το χρονικό διάστημα 3 ετών εν προκειμένω για αποφοίτους ΑΕΙ και 2 ετών εν προκειμένω για πτυχιούχους ΤΕΙ, μετά το πέρας των οποίων και με την συμπλήρωση 5 ετών και των υπολοίπων πρώην «ομοιόβαθμων» τους αρχιφυλάκων και την προαγωγή και των τελευταίων στην επετηρίδα των Ανθυπαστυνόμων, καταργείται η οποιαδήποτε μισθολογική διαφοροποίηση εισάγεται για τους πτυχιούχους αστυνομικούς, καθώς οι μισθολογικές προαγωγές από εκεί και έπειτα καθορίζονται με βάση τα έτη υπηρεσίας στο σώμα και όχι με βάση τα έτη παραμονής στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου.

Με τον τρόπο αυτό θα ρυθμίζεται μία σειρά θεμάτων και θα δίνεται ένα σύνολο κινήτρων σε όποιους αστυνομικούς επιθυμούν να σπουδάσουν εκτός υπηρεσίας, αξιοποιώντας τον ελεύθερο χρόνο τους μετά την υπηρεσία στο μέγιστο βαθμό, να χρησιμοποιούν τις γνώσεις αυτές στη συνέχεια στην υπηρεσία τους από όπου το σώμα της ελληνικής αστυνομίας θα μπορεί να εισπράττει την μέγιστη δυνατή ωφέλεια μέσω της ενσωμάτωσης μίας σειράς έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών. Επιπρόσθετα θα δίνεται στους αστυνομικούς η δυνατότητα να προσπαθήσουν επιπλέον προκειμένου να προαχθούν στον βαθμό του Αρχιφύλακα με εξετάσεις και έπειτα του Ανθυπαστυνόμου, αναμένοντας ότι στο τέλος αυτής της διαδικασίας και με τη συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου παραμονής στο βαθμό του Ανθυπαστυνόμου, η υπηρεσία θα εκτιμήσει την συνεχή προσπάθεια επιμόρφωσης και εξέλιξης και θα τους επιβραβεύσει με την αντίστοιχη προαγωγή τους στον επόμενο βαθμό κατόπιν φοιτήσεως στο ΤΕΜΑ.

Η προσπάθεια για την απόκτηση ενός πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών είναι εξίσου μεγάλη, κοπιαστική και επίπονη όταν κάποιος είναι εργαζόμενος & παράλληλα σπουδάζει, ανεξάρτητα από τον βαθμό που αυτός κατέχει στην υπηρεσία του.

Η διάταξη αυτή κρίνεται ότι θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια του υπό προώθηση πολυνομοσχεδίου το οποίο προωθείται από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αίροντας το αίσθημα αδικίας το οποίο δημιουργείται στους συναδέλφους οι οποίο καταφέρνουν με την οργάνωση και την αποφασιστικότητα τους να αξιοποιήσουν και το τελευταίο λεπτό του ελεύθερου τους χρόνου προκειμένου να λάβουν πρόσθετη επιμόρφωση σε μία σειρά επιστημών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια σας πρώτα ελέγχονται και μετά δημοσιεύονται...ζητάμε την κατανόηση σας αλλά πρέπει να αποφευγθούν υβριστικά σχόλια που πιθανόν θα προσβάλουν.